Ga naar hoofdinhoud
✓ 40 jaar ervaring ✓ 24 maanden garantie ✓ Geen transportkosten ✓ GRATIS advies

dynamisch-asweegsysteem-w-xl-optiesWelke mogelijkheid biedt een asweegsysteem tegen overbelading van voertuigen?

Een asweger is een uitstekend middel om overbelading van een voertuig te voorkomen. Een asweegsysteem stelt van elke as het gewicht vast (of per wiel). Onder andere om te voorkomen dat één van de assen te hoog belast wordt. In tegenstelling tot een weegbrug want die kan alleen het totaalgewicht van een voertuig vast stellen

Wegingen per as vast leggen met bijvoorbeeld:

  • een thermische printer, inclusief afdruk datum en ook de tijd
  • alibigeheugen (export naar Excel)
  • een USB kit

Bekijk ons assortiment asweegsystemen

Controle door de overheid

Om overbelading van voertuigen te voorkomen controleert de overheid voertuigen in overeenstemming met de wetgeving en in het kader van verkeersveiligheid en onderhoudskosten van het wegennet.
Dat gebeurd  door middel van weegapparatuur geplaatst op autosnelwegen en de voornaamste verkeersassen.

Er gaat geen dag voorbij zonder dat de berichtgeving meldt dat een vrachtwagen zijn lading of een deel ervan verloren heeft. Gekanteld of betrokken is in een
verkeersongeval. Om deze incidenten te verklaren kunnen een aantal oorzaken op een rijtje gezet worden (slecht stouwen van de lading, overlading van het voertuig, enz…).
Daarenboven beïnvloeden ze in grote mate de infrastructuur van ons wegennet. Zo is de te grote asbelasting van de vrachtwagens de voornaamste oorzaak van spoorvorming en de vroegtijdige slijtage van het wegdek.

Hoe controleert de overheid?

Op meer dan 50 punten in het land word gecontroleerd op overbelading met in de weg geïntegreerde weegplateaus. Met als doelstelling overlading van de assen van een vrachtwagen vast te stellen. Dit zowel op een statische (wegen per as), als op een dynamisch manier (de vrachtwagen rijdt langzaam over het platform). En een computer om de gegevens te importeren en te bewerken en een printer om de processen-verbaal af te drukken.

Voorkom hoge boetes

U wilt overbelading van voertuigen voorkomen? Bekijk voor meer informatie onze aswegers.

Back To Top